Tüpbebek Nedir? ve Dahası...
  • Azospermi

    ROSI (Round Spermatid Enjeksiyonu) Azospermi Tedavisi için Son Umut

    Günümüze kadar tıkanıklığa bağlı olmayan Azospermi hastalarla ilgili bilim adamlarının yaptıkları çalışmalar bir sonuç vermemekte idi.  2016 yılında Japon Bilim adamları Round Spermatid Injection (ROSI) (Round spermatid enjeksiyonu) tekniği ile 14 adet sağlıklı bebek dünyaya getirdiklerini bildirdi. Bu Çalışma tıkanıklığa bağlı olmayan hastalar için umut verici bir çalışma idi.

    Bu konudaki gelişmeleri yakından takip eden Ferhat Cengiz, Japonya Fukuoka Kentinde gerekli eğitim ve sertifikasyon programını  tamamlayarak bu tekniği Türkiye’de ilk defa kendi merkezinde başarılı bir şekilde uygulamaktadır.

    Bu yöntem azospermik hastalar için günümüzde yeni bir teknoloji olarak sunulmaktadır.

    Germinal Hücrelerin Tanımlanması, Seçimi ve Kullanımları

    Spermatid Sınıflandırılması

    Sa1: Pürüzsüz yüzeye sahip spermatid çekirdeği çevreleyen küçük hacimli sitoplazma, yaklaşık 8 – 10 mm çapa sahip olup yoğun bir nükleus yapısına sahiptir. Nükleus periferinde ileride akrozomu oluşturacak olan bir akrozomal vezikülü bulunur.

    Sa2: Sa1 spermatid formuna çok benzemekle birlikte akrosomal vesikül belirgin bir şekilde gözlenir ve hafif bir flagellım ıluşumu izlenir.

    Sb1: Yuvarlak baş ve yuvarlak çekirdek yapısına sahiptir.Akrosomal vesikül nükleer yüzeyin üst kısmında ortaya çıkar.

    Sb2: Yuvarlak baş içinde akrosomal vesikül ile plasma zarından ayrılmış ve sitoplazmanın üst kısmına doğru ilerlemiş oval çekirdekleri vardır.ortaya çıkar. Sitoplazma sadece akrosomal vesikülün üst kısmında yoktur.

    Sc1: Yuvarlak baş ve uzun çekirdeğe sahip bu spermatidin gelişim düzeyinde mitokondrial boyun

    Sc2: Baş uzamaya başlar.Sitoplazmik yoğunluk çekirdek çevresindedir.

    Sd1: Başın uzun olarak izlendiği bir gelişim evresidir.Sitoplazmik yoğunluk akrosomal vesikülün alt kısmına doğru yoğunlaşmıştır.

    Sd2a: Sitoplazmik yoğunluk çekirdeğin alt kısımlarında görülmeye başlar.

    Sd2b: Sitoplazmik yoğunluk seviyesi artık çekirdeğin alt kısmındadır.

  • İlginizi Çekebilir

    No Comments

    Leave a Reply