Tüpbebek Nedir? ve Dahası...
  • Dondurma Laboratuvarı

    Yumurta Dondurma

    Yumurta Dondurma Nedir?
    Yumurta, kadının üreme hücresidir.  Her kadın ayda 1 veya 2 tane yumurta üretir.  Kadınların üreme hücresi olan yumurtaların üretimi, yaşla beraber miktar ve kalite anlamında ciddi şekilde düşer. Menopozda ise tamamen durur. Yumurtaların dondurulması, ileri yaşta anne olmayı planlayanların, daha genç yaştaki üreme yetilerini kaybetmeden, ileride bu yumurtaları kullanıp tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmalarını sağlar.

    Bebek sahibi olmayı, kariyer gibi sebeplerle ileri yaşa ertelemek isteyenlerin yanısıra henüz evlenmemiş olanlar, ailesinde erken menopoz hikayesi olanlar, kanser tedavisi gibi yumurta hücrelerine zarar verecek tedavi içersinde olanlar, hazırdaki yumurtalarını ileride bebek sahibi olmak için dondurup saklaması mümkündür.

    Yumurta dondurma işlemi nasıl yapılır?
    Yumurta dondurma işleminde daha başarılı sonuç için, her ay üretilen bu tek yumurta değil, daha fazla yumurtanın dondurulması tercih edilir. 8-10 yumurta sayısı genellikle istenen rakamdır. Her ay 1 yumurta almak yerine, 1 seferde bu sayıya ulaşılmaya çalışılır. Bunun için , hormon ilacları ile bu sayı fazlalaştırılmaya çalışılır. 1 hafta kadar süren hormon tedavisi sonucunda olgunluğa ulaşan yumurtalar, özel ameliyathane şartlarında, rahimden toplanır.
    Toplanan yumurtalar, laboratuara girer, içlerindeki sıvı tamamen boşaltılır. Sıvının alınması, yumurtayı dondururken zarar görmemesi içindir. Katı hale gelen yumurtalar, vitrifikasyon denen bir teknikle -196 derece azot içinde dondurulur. Dondurulan yumurtalar teorik olarak ömür boyu saklanabilse de, Türkiye yasalarına göre 5 sene saklanabilir. Kişi, 5 senenin sonunda kendi isteğiyle saklama süresini daha uzun sürelere uzatabilir.

    Ne zamana kadar yumurta dondurabilir ve kaç yaşına kadar donmuş yumurtamı kullanabilirim?
    Menopoza girilene kadar dondurma yapılabilir. Fakat menopoz yaşı civarı, yumurtaların kalitesinde ciddi sorunlar oluşmaktadır ve gebelik şansı çok azalmaktadır. Yumurta dondurmanın en iyi yaşı, yumurtaların kalitesi bozulmadandır. Kanda AMH denen bir hormon, genellikle yumurtaların sayısı ile ilgili çok önemli bilgiler verir. AMH hormonunu takip ederek, yumurtaların dondurulabileceği zamanı saptamak mümkündür. Kandaki AMH seviyesinin düşmeye başlaması, yumurtaların sayısında da düşme oluştuğunu göstermektedir. Bu aşama, yumurtaların dondurulması için en uygun zamandır.
    Embryo transfer için ise, bebeğin yerleştiği ve büyüyeceği yer olan rahim, kadınlarda yıllar içinde yaşlanMAMAKtadır. Yani, rahim genellikle her yaşta, bebeği kabul edebilir. Dolayısıyla, dondurulmuş yumurtalarla oluşacak olan bebekler, rahme her yaşta konabilir.

  • İlginizi Çekebilir

    No Comments

    Leave a Reply