Tüpbebek Nedir? ve Dahası...
  • Dondurma Laboratuvarı

    Embriyoların Dondurulması

    Embriyoların dondurulması

    Embriyo dondurma, aşağıdaki sebeplerden dolayı da tercih edilmektedir.

    • Embriyo transferinden sonra artan kaliteli fazla embriyolar varsa
    • Rahmin, embryoyu tutacak endometrium dokusu yeteri kadar kalınlaşmamış ise
    • Tüp bebek tedavisi sırasında myom gibi bir takım rahim içine cerrahi müdahele gereken durumalarda
    • Polikistik over hastalarında, yumurta büyütmek için kullanılan ilaçlar sonucundaki aşırı uyarılma durumu olan OHSS vakalarında
    • Kemoterapi ve radyoterapi kullanılacak kanser tedavileri öncesi

    EMBRİYO DONDURULMASI (VİTRİFİKASYON) Embriyo dondurma işlemleri farklı nedenlere yapılmaktadır; tüp bebek denemesinde transfer edilen embriyo ile gebelik elde edilememesi, tüp bebek tedavisi ile gebelik elde edilip düşükle sonlanması, doğumla sonlanan bir tüp bebek gebeliğinden sonra çiftin tekrar bir bebek dünyaya getirmeye karar vermesi gibi durumlarda daha önce kendi sperm ve yumurta hücrelerinin döllenmesiyle elde edilen ve dondurulan embriyoları çözülüp kadın rahmine yerleştirilerek gebelik sağlanabilir.Embriyo dondurma yöntemi tekrar tüp bebek tedavisi yapılmasını engellendiği için maliyet bakımından da çiftlere kolaylık sağlamaktadır.Embriyolar 1. günden 6. güne kadar gelişimlerinin her aşamasında dondurulabilmektedir. Ancak çözme sonrası en yüksek sayıda canlı embriyo elde edilebilmesi için dondurma işleminin, embriyoların gelişim aşamasına özel bir teknikle uygulanması gerekmektedir. Embriyo transferi sonrası kalan sağlıklı embriyoların dondurulması için, Türkiye’de ilk olarak merkezimizde gerçekleştirilen, başarısı klinik deneyler ile ispatlanmış olan embriyo vitrifikasyon, bir başka ifade ile camlaştırma, yöntemi kullanılmaktadır. Vitrifikasyon yönteminin en önemli özelliği, embriyoların yüksek yoğunluktaki koruyucu madde ile 3–4 dakika muamele edilir. Burada amaç hücreler içerisindeki su moleküllerinin, ozmotik dengelenme olarak adlandırılan kimyasal bir süreçle, hücre dışı kriyoprotektanlar kullanılarak dışarı çıkarılarak aynı anda yerine hücre içi kriyoprotektanların yerleştirilmesidir. Bu değişim dengelendiğinde, yani hücre içindeki su tamamen kriyoprotektanlar ile yer değiştirdiğinde, embriyolar direkt olarak -196⁰C ısıya sahip sıvı azota alınır. Bu işlem, dakikada eksi 2.000–20.000⁰C derece soğutma hızı ile embriyoların hasar görmeden dondurulabilmesine imkan sağlar. Klasik-yavaş embriyo dondurma yönteminin aksine, vitrifikasyon veya hızlı dondurma yöntemi ile, özellikle 3.ve 4.gün ve blastosist dediğimiz 5.ve 6 gün embriyoları çok daha başarılı bir şekilde dondurulmaktadır. Dondurma yönteminin başarısını gösteren en önemli kriterleden biri olan çözme sonrası embriyolardaki canlılık oranı, vitrifikasyon ile dondurulup çözülmüş olan embriyolarda neredeyse %100’e yakındır. Embriyo çözme sonrası yüksek canlılık oranına ilave olarak vitrifikasyon yöntemi, anne adaylarına tekrar ve yüksek gebelik şansı veren en başarılı dondurma yöntemidir.
    Teknik olarak çok daha uzun süreler saklanması mümkün olmakla birlikte, ülkemizde embriyoların dondurularak saklanma süresi Sağlık Bakanlığı Üremeye Yardımcı Teknikler Üst Kurulunun hazırladığı yönetmelik gereğince 5 yıl olarak sınırlandırılmıştır. Yönetmeliğe göre embriyo dondurma ve çözme işlemi ancak eşlerin yazılı onayıyla gerçekleştirilebilmekte, çiftin boşanması, eşlerden birinin ölümü veya saklama süresinin dolması durumlarında dondurulmuş embriyolar imha edilmektedir.

  • İlginizi Çekebilir

    No Comments

    Leave a Reply